![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif0Rj1e7td4MYWOq3DTMKjOqraJG1TjsF9EyGzNZXf7ArU3K3LvTY3nGubQQ79RtwzI6gVu2kyHX_3sYCpUXBC3qvqLspeWfR77vuA-UohAzMpu0AbgPU5XZrAXj45ZaeoeSnTR0xvEh6R/s400/%2540+1.jpg)
Κρίση - ξεκρίση έχει εκείνο το παραπάνω μέσα του ο Έλληνας. Έχει εκείνο το αυθόρμητο, το γλέντι το τραγούδι τη χαρά, έτσι που σου ’ρχεται καμιά φορά να πεις τούτοι εδώ δεν χαμπαριάζουν τίποτα. Κρίση – ξεκρίση λοιπόν άρχισαν κι εφέτος τα πανηγύρια στην Ελληνική επαρχία. Γέμισαν αφίσες καλλιτεχνών τα σταυροδρόμια, και οι αλάνες και οι πλατείες των χωριών καρεκλοτράπεζα.
Το πανηγύρι του Αγγελοκάστρου γνωστό εξ ανέκαθεν σαν ένα απ’ τα καλύτερα καθ’ άπασαν την επικράτεια, έχει αναδείξει στην πορεία του σωρεία καλλιτεχνών της Δημοτικής μας μουσικής και παράδοσης.
Τη μαρτυρία δύο μεγάλων υπηρετών του είδους ανασύρω σήμερα μέσα από συνεντεύξεις τους για το ξεκίνημά τους απ΄ το Αγγελόκαστρο.
Μια πρόσφατη του βιρτουόζου κλαρινίστα Κώστα Αριστόπουλου σε τοπική εφημερίδα και μια παλιότερη του μεγάλου Μάκη Χριστοδουλόπουλου στο Έθνος το 1991.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Έπαιξα για πρώτη σε ηλικία 13 ετών στο πανηγύρι στο Αγγελόκαστρο, μαζί με τον πατέρα μου. Στο τραγούδι ήταν η Γιώτα Σύρου και η Μαρίτσα Βαρβάτου οι οποίες ήταν πολύ καλές φωνές. Το πανηγύρι του Αγγελόκαστρου ήταν από τα καλύτερα και πιο γνωστό σε όλο το Νομό. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιό συγκρότημα θα έχει τον περισσότερο κόσμο και θα τελειώσει τελευταίο. Θυμάμαι ότι εμείς πήγαμε πολύ καλά και έπαιξα μπροστά σε τουλάχιστον 2000 άτομα. Αυτή ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα. Εδώ στο Αγγελόκαστρο πήρα και τα πρώτα λεφτά με τον ιδρώτα μου. Φυσικά η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη και το πρωί που πήγα στο σπίτι τα έδωσα στη μάννα μου και ένοιωθα μια μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχία μου αυτή καθώς και το ότι βοήθησα να καλυφθούν ανάγκες της οικογένειας.
ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Κατ' εξοχήν εκφραστής του δημοτικού τραγουδιού, από μικρός στα βάσανα ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, με μουσική οικογενειακή παράδοση, πλανόδιος μουσικός από τα 15 χρόνια του, σπεσιαλίστας στο κλαρίνο σε ολονύχτιες κατανυκτικές πανηγυρικές φιέστες. Βαφτίστηκε εν μια νυκτί τραγουδιστής. Ο ίδιος θυμάται:
- Γυρνούσαμε με τον πατέρα μου από χωριό σε χωριό στις αλάνες και στα πανηγύρια της Αιτωλοακορνανίος και σ'ένα γάμο στο Αγγελόκαστρο ο Βασίλης Σαλέας μ' έβγαλε από το κλαρίνο στο μικρόφωνο, επειδή εκείνη τη νύχτα ο τραγουδιστής είχε αρρωστήσει.
Το μοναδικό πασίγνωστο πανηγύρι του Αγγελοκάστρου αργότερα μ’ επέβαλε είδωλό αρχικά στην επαρχία κι αργότερα στην κοσμική Αθήνα. Έτσι πριν μπω στη δισκογραφία, με ήξερε η μισή Ελλάδα. Σ' ένα μαγαζί της Πλατέίας Βάθη, στο "Σούλι», ήρθε και με βρήκε ο Βασίλης Σαλέας και μ' έβγαλε στην δισκογραφία. Είχε πει τότε για μένα στην εταιρεία: «Θα γίνει ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που θα αναδείξει η Ελλάδα», εξομολογείται: ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος το 1991 στον Γιάννη Φλέσσα για το Έθνος της Κυριακής.
Τελικά αποδείχτηκε προφητικός ο μεγάλος Σαλέας.
Εφημερίδα Αγγελοκάστρου το ΚΑΣΤΡΟ. (Παραλειπόμενα)
Κώστας Μπούτιβας.